Najpogostejša zmotna prepričanja o hipnozi

V povezavi s hipnozo so tako v zgodovini kot tudi še danes mnogokrat prisotna napačna prepričanja. Vsi ti predsodki in napačna pojmovanja so dolgo ovirali njeno znanstveno raziskovanje in klinično uporabo. Omenimo samo nekaj najpogostejših, kot na primer, da hipnotizirani izgubi nadzor, naredi nekaj proti svoji volji, da lahko terapevt prisili hipnotiziranega v določeno vedenje, da se iz hipnoze ne moremo sami prebuditi in na drugi strani, da je hipnoza kot spanje.

  • Hipnoza in spanje sta isto.

Izraz hipnoza sicer izvira iz grške besede hypnos, kar v prevodu pomeni spanje, vendar pa gre za dve povsem različni stanji. Hipnotični trans bi najlažje opisali kot stanje med budnostjo in spanjem, ki so ga raziskovalci opredelili kot nekakšno »polovično zavest«. Prav tako se elektroencefalogram hipnotizirane osebe opazno razlikuje od električnega zapisa aktivnosti možganskih valov pri spečem posamezniku.

  • Hipnoza je zunanji fenomen, ki ga povzroči hipnoterapevt.

Trans je povsem naravno stanje, ki je v človekovem življenju vsakodnevno prisotno. Zato hipnoza ni nekakšno umetno stanje zavesti, ki ga izzove terapevt oz. hipnoteravt, ampak je to le eno od stanj, ki se nekako nahajajo v vsakem od nas. Tako rekoč ga povzročamo sami, terapevt pa le omogoča pojav celotnega procesa. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da predstavlja stanje hipnoze celo višji nivo zavesti od budnosti, saj omogoča globlje prodiranje vase in v svojo podzavest in nam s tem odpira dostop do naših skritih možnosti.

  • Hipnotizirano osebo lahko prisilimo, da deluje proti svoji volji.

Kot prvo, hipnoterapevt ne more hipnotizirati človeka proti njegovi volji in prav tako posameznik v transu ne bi naredil nič takega, česar tudi ne bi storil v zavestnem stanju. Tudi  v globokem hipnotičnem stanju ne bo nihče storil nečesa, kar je v nasprotju z njegovimi moralnimi in življenjskimi načeli. Na tem mestu je smiselno tudi poudariti, da je hipnoza uspešna le, če se oseba zanjo prostovoljno in zavestno odloči.

  • Oseba v hipnotičnem stanju izgubi svobodno voljo.

Kaj bo hipnotizirani naredil s sugestijami, ki mu jih posreduje terapevt, je povsem v njegovih rokah. Lahko jih sprejme, ignorira, zavrže ali jim nasprotuje. Terapevta si lahko predstavljamo kot nekoga, ki nam na pladnju prinese sugestije, sami pa izberemo tisto, ki jo želimo izbrati.

  • Iz hipnotičnega stanja se ne moremo »prebuditi« sami.

Če bi terapevt po kakršnemkoli slučaju pozabil hipnotiziranega pripeljati iz hipnotičnega transa, bi se ta po določenem času sam od sebe vrnil v običajno stanje zavesti. Možno je tudi, da subjekt dobesedno zaspi in se zbudi kot po dobrem nočnem spancu.

  • Hipnotiziramo lahko samo šibke osebnosti.

Hipnotiziran je lahko prav vsak, ki v to prostovoljno privoli, ga to zanima, je pripravljen sodelovati in slediti vsem terapevtovim navodilom.

Od posameznika do posameznika se spreminja le hipnotizacijska stopnja, torej kako globok trans lahko dosežejo. Nekateri lahko dosežejo samo blago, drugi srednjo, tretji pa globoko hipnozo. Te stopnje, ki jih dosega posameznik pa niso fiksne, ampak jih je tekom vaje možno poglobiti, torej posamezniki, ki so sprva spoznali le blago hipnozo so kasneje zmožni tudi najglobljih stopenj.

  • Hipnoza lahko ozdravi vse.

Hipnoza lahko ozdravi ali pa pomaga ozdraviti številne bolezni in motnje, a je ozdravitev odvisna tako od terapevta kot od klienta. Prvi mora obvladati tehniko zdravljenja s pomočjo hipnoze, klient pa mora biti pripravljen sodelovati in slediti terapevtu. Vendar pa hipnoterapije ne uporabljamo za vse primere. Opozorilo velja predvsem za kliente s psihotičnimi simptomi in depresivne kliente s suicidalnimi težnjami.

2019-01-29T12:01:47+00:00
sl_SISlovenian
sl_SISlovenian

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Politika piškotkov.